Duurzame Logistiek

Bedrijven streven in toenemende mate naar vermindering van hun milieubelasting en verduurzaming van hun logistiek. omdat dat duurzaamheid niet alleen gaat over toekomstige generaties en een groen imago, maar omdat er met verduurzaming geld te verdienen valt. Elke kilogram CO2 die bespaard kan worden levert 50 cent aan in energie geïnvesteerd geld op. Duurzaamheid is een concurrentiefactor van betekenis geworden.

Verladers en vervoerders kunnen nog veel besparen door in te zetten op schone en zuinige voertuigen, , alternatieve vervoerwijzen (zie ook onder Modal shift) en samenwerking met klanten, toeleveranciers en collega-ondernemingen. De adviseurs van Amsterdam Consultants hebben een uitgebreide praktische ervaring met het scannen van de mogelijkheden voor verduurzaming van de logistiek en het begeleiden van bedrijven bij de ontwikkeling en invoering van verbetermaatregelen.

Amsterdam Consultants begeleidt bedrijven bij het behalen van de Lean and Green award en is preferred supplier bij Connekt.

Onze projecten

Duurzame logistiek agrofood Barendrecht

Jaar: 2013
Opdrachtgever: Stadsregio Rotterdam en Gemeente Barendrecht
Sector: Agro en food

De gemeente Barendrecht wil samen met haar inwoners en ondernemers werken aan een duurzame toekomst en heeft daarvoor de Duurzaamheidskring opgericht. Een van de activiteiten die door deze Duurzaamheidskring zijn gestart is gericht op de efficiency van de logistiek van de AGF handelsbedrijven in de gemeente. Vanuit de Stadsregio Rotterdam wordt een bijdrage geleverd in de vorm van financiering van vervoerscans die bij vijf bedrijven in Barendrecht door Amsterdam Consultants worden uitgevoerd.

Greenrail terminal Bleiswijk

Jaar: 2013
Opdrachtgever: Provincie Zuid-Holland
Sector: Agro en food

Er bestaan plannen voor een spoorterminal voor vers-stromen in Bleiswijk. Amsterdam Consultants heeft onderzocht wat vanuit de in Bleiswijk en omgeving gevestigde bedrijven de voorwaarden zijn om van deze terminal gebruik te maken. De goederenstromen zijn in detail geinventariseerd.

Onderzoek naar de potentiëlen voor dagranddistributie in de stadsregio Amsterdam

Jaar: 2012
Opdrachtgever: Stadsregio Amsterdam
Sector: Retail

Het beleveren van winkels en bedrijven in binnensteden in de dagrand (na 19:00 uur en vóór 7:00) levert logistieke voordelen op. Enkelegrote retailers passen al dagranddistributie toe. De Stadsregio Amsterdam heeft samen met EVO en TLN aan Amsterdam Consultants gevraagd om voor de regio het potentieel van dagranddistributie in kaart te brengen.

Lees meer

Rekentool personenverkeer

Jaar: 2018
Opdrachtgever: Rijkswaterstaat
Sector:

De Zorgplicht Vervoer uit de Wet milieubeheer en de Europese richtlijnen voor energiebesparing (EED) vragen van bedrijven om een berekening te maken van de huidige uitstoot van C02, NOx en fijnstof voor het vervoer van en naar het bedrijf. Dit emissie- en energiegebruiksprofiel kan worden opgesteld met behulp van een eenvoudige en krachtige rekentool. Deze is door Amsterdam Consultants ontwikkeld in opdracht van Rijkswaterstaat en via de website van Infomil beschikbaar.

Begeleiding bedrijven voor het programma Lean and Green

Jaar: 2011
Opdrachtgever: Connekt
Sector: Divers

In opdracht van Connekt helpt Amsterdam Consultants bedrijven bij het behalen van de Lean and Green Award. Het programma Be Lean Be Green is onderdeel van het Programma Duurzame Logistiek, dat wordt uitgevoerd door Connekt. Onderdelen van het programma Duurzame Logistiek zijn onder meer Duurzame Stedelijke Distributie, Toolbox en Be Lean Be Green.

Lees meer

Ketenefficiency in de chemie

Jaar: 2010
Opdrachtgever: SenterNovem
Sector: Chemie

De Meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA/MEE) zijn convenanten tussen ondernemers en overheid over energie-efficiency. In deze convenanten kunnen naast procesefficiency ook ketenefficiency en duurzame energie worden opgevoerd.

Lees meer

Onderzoek gerichte verkeersinformatie bij werkzaamheden aan de A12

Jaar: 2010
Opdrachtgever: Rijkswaterstaat
Sector: Wegvervoer

Het groot onderhoud aan de snelweg A12 tussen Utrecht en Gouda in de zomer van 2010 had kunnen leiden tot grote hinder voor beroepsvervoerders en verladers die veel van deze weg gebruik maken. Rijkswaterstaat heeft van tevoren een tool ontwikkeld waarmee bedrijven real-time reistijden op het traject kunnen opvragen. Samen met het bureau Flow Innovation heeft Amsterdam Consultants nut en noodzaak van deze tool onderzocht en een evaluatie van het gebruik ervan uitgevoerd.

Berekeningen modal shift van weg naar spoor voor het vervoer van planten in Europa voor FloraHolland

Jaar: 2009
Opdrachtgever: Ministerie LNV
Sector: Agro en food

FloraHolland is van mening dat het gebruik van andere modaliteiten dan het wegvervoer voor de sector om strategische redenen en duurzaamheidoverwegingen op termijn noodzakelijk is. Het intermodaal vervoer van containers per spoor heeft de laatste jaren een sterke groei gekend. Een groot aantal shuttletreinen doet zeer frequent vele Europese bestemmingen aan. Qua prijs is deze vervoerwijze steeds meer concurrerend met het wegvervoer, onder meer dankzij maatregelen zoals de Maut en de Europese wetgeving op het gebied van rij- en rusttijden.

Lees meer

Vervoersmanagement bij bedrijven in de regio Rijnmond: Efficiencyscans bij bedrijven

Jaar: 2007
Opdrachtgever: Milieudienst DCMR
Sector: Diverse

Het project ‘Vervoermanagement bij bedrijven in de Regio Rijnmond’ van DCMR Milieudienst Rijnmond heeft als doel om de emissies van het personen- en goederenvervoer terug te dringen en de bereikbaarheid in de regio te verbeteren. De DCMR is partner in het Rotterdam Climate Initiative en draagt met het project bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit. De DCMR wil door het stimuleren van bedrijven tevens ervaring opdoen met vervoermanagement in relatie tot het aspect Preventie uit de Wet milieubeheer. Hiertoe zijn bij in totaal 30 bedrijven, verdeeld over de stad, de regio en de haven, scans uitgevoerd en vervoerplannen opgesteld.

Lees meer

Verbetermaatregelen goederenvervoer voor de bedrijventerreinen Groote Lindt en De Geer in Zwijndrecht

Jaar: 2007
Opdrachtgever: Gemeente Zwijndrecht
Sector: Diverse

De herstructurering van de bedrijventerreinen Groote Lindt en De Geer in Zwijndrecht was aanleiding voor de gemeente en de provincie om na te gaan of er logistieke verduurzaming mogelijk is. Amsterdam Consultants heeft dit onderzocht door met de belangrijkste bedrijven te gaan praten over mogelijke verbetermaatregelen. Met name de ligging aan het water biedt kansen voor binnenvaart, terwijl ook de spooraansluiting wellicht beter gebruikt kan worden.

Lees meer

Logistieke organisatie en integratie afval- en recyclingstromen HVC

Jaar: 2007
Opdrachtgever: HVC
Sector: Afval

HVC heeft aan Amsterdam Consultants gevraagd om te helpen bij het onderzoek naar de gewenste logistieke structuur en organisatie, waarbij de te maken keuzes kwalitatief en kwantitatief onderbouwd zijn. De vervoerstromen van HVC zijn geïnventariseerd: kenmerken, herkomsten, bestemmingen, gebruikte modaliteiten, kilometers en kosten. Vervolgens zijn deze gegevens in een logistiek model gebracht en zijn er een aantal verschillende verbetermaatregelen doorgerekend. Op basis hiervan is advies uitgebracht over de meest efficiënte inzamelingsstructuur en aanvoer van afval naar de installaties van HVC.

Coolport Westland

Jaar: 2013
Opdrachtgever: Fresh Corridor
Sector: AGF

In het kader van het project Fresh Corridor is in 2009/2010 een studie uitgevoerd waarin is aangetoond dat een verbinding over water tussen Uniport en het Westland zeer wenselijk is om teelt, handel en logistiek te koppelen. Per jaar wordt via de handelsterreinen in het Westland ongeveer 9 miljoen ton groenten en fruit verhandeld. Ongeveer 25 procent hiervan betreft import uit overzeese gebieden, voornamelijk citrus, druiven, hardfruit, ananas, mango etc. Deze producten worden gelost in de Rotterdamse haven en vervolgens verder getransporteerd naar het achterland. Ongeveer dertig procent van de producten die in het Westland worden verhandeld zijn afkomstig uit overige Europese landen en 45 procent betreft Nederlands product en dan hoofdzakelijk uit het Westland.

Lees meer

Rekentool goederenvervoer

Jaar: 2018
Opdrachtgever: Infomil
Sector:

De Zorgplicht Vervoer uit de Wet milieubeheer en de Europese richtlijnen voor energiebesparing (EED) vragen van bedrijven om een berekening te maken van de huidige uitstoot van C02, NOx en fijnstof voor het vervoer van en naar het bedrijf. Dit emissie- en energiegebruiksprofiel kan worden opgesteld met behulp van een eenvoudige en krachtige rekentool. Deze is door Amsterdam Consultants ontwikkeld in opdracht van Rijkswaterstaat en via de website van Infomil beschikbaar.

Lees meer

Kansen voor vers in de Zuidvleugel

Jaar: 2019
Opdrachtgever: Provincie Zuid-Holland
Sector:

Doel van dit project is het pragmatisch vaststellen van een gedragen visie op de agrologistiek in de Zuidvleugel. Benoemen en onderbouwen van strategische keuzes voor versterking en verduurzaming van de agrologistiek in de Zuidvleugel.

De logistieke strategie maakt duidelijk welke initiatieven en ontwikkelingen in de Zuidvleugel in aanmerking komen voor ondersteuning door de provincie Zuid-Holland.

Lees meer

Besparingsplannen vervoer

Jaar: 2018
Opdrachtgever: ADM, Huntsman, Kemira, Cabot
Sector: Chemie, Eetbare olien

De Zorgplicht uit de Wet milieubeheer vraagt aan bedrijven om de emissies van al het verkeer en verkeer en vervoer in kaart te brengen en aan te tonen dat er alles aan wordt gedaan om deze emissies zo laag mogelijk te houden. DIt kan onder andere gevraagd worden door de omgevingsdiensten in het kader van een revisie of vernieuwing van de milieuvergunning. Amsterdam Consultants heeft een aanpak en rapportageformat ontwikkeld dat aansluit bij de Herziene Handreiking Vervoermanagement. Deze aanpak is gevolgd bij het opstellen van besparingsplannen vervoer voor onder meer de chemie- en foodbedrijven in de regio Rotterdam, waaronder Cabot, Kemira, Huntsman, Organik Kemya en ADM.

Lees meer

©2022 - Amsterdam Consultants | Omloop 7 - 1871AR Schoorl - Nederland | M: 06 51427683 | M: 06 12085533