Amsterdam Consultants

FreshCorridor: ondersteuning bedrijven Freshworld bij modal shift van weg naar binnenvaart van Maasvlakte naar Ridderkerk

Opdrachtgever: Projectbureau FC 
Sector: Agro en food 

Omschrijving:

Binnen het programma Pieken in de Delta is het project Fresh Corridor begin 2009 van start gegaan. Fresh Corridor heeft tot doel het vervoer van groenten en fruit met de binnenvaart op gang te brengen tussen het Rotterdams havengebied, Venlo, Vlissingen, Waddinxveen-Bleiswijk, Westland, Betuwe en Antwerpen. Het project omvat zowel de verbindingen als voorzieningen voor verslogistiek op de knooppunten in dit netwerk. Verder maken systemen voor planning en control, inrichting van douane, Plantenziektekundige Dienst en Kwaliteits Controle Bureau (KCB) deel uit van Fresh Corridor. Amsterdam Consultants heeft voor de diverse deelprojecten van Fresh Corridor onderzoek verricht en testen met de binnenvaart uitgevoerd.

Fresh World Barendrecht is de grootste agrocluster met bekende handelshuizen en logistieke bedrijven. Meer dan 25% van de importcontainers met fruit hebben bestemming Barendrecht.

In 2009 hebben de bedrijven, samen met Maersk, APMT en GCR (Groenenboom containertransferium Ridderhaven) met succes de eerste proeftrips met de binnenvaart uitgevoerd.

De proef is uitgevoerd met de L-Class (Zuid Amerika) van Maersk en de SAECS (gecombineerde dienst van Maersk, Safmarine, Mol en Dal). In 2010 is er een gestructureerde binnenvaarverbinding met APMT op de Maasvlakte tot stand gebracht. Totaal zijn er circa 500 containers met de binnenvaart mee gegaan. Begin 2011 zijn de diensten van Maersk verhuisd van APMT naar Uniport en is de binnenvaart gestopt. Varen vanaf de Waal-Eemhaven naar de Ridderhaven heeft geen zin, Wanneer de nieuwe terminal van APMT op de Maasvlakte 2 in gebruik wordt genomen zullen de diensten weer de Maasvlakte aanlopen en wordt de binnenvaartverbinding hersteld.

 

Film: http://vimeo.com/33782953Foto impressie:

Amsterdam Consultants
Sluisplein 46
1975 AG IJmuiden
Nederland
Tel: +31 (0)88 714 40 00